Domain-päätteen valinta – Mitä pitää ottaa huomioon?

Erilaisia domain-päätteitä on olemassa iso joukko. Domain-päätteitä ovat muun muassa kansalliset päätteet kuten .fi sekä yleisesti käytetyt kansainväliset päätteet kuten .com, .net ja .org. Näiden lisäksi on olemassa joukko erikoisempia päätteitä, joita ei tavallinen suomalainen välttämättä pysty edes varaamaan. Edellämainittuja ovat muun muassa .gov ja .edu.

Miten .fi domain-pääte eroaa kansainvälisistä domain-päätteistä?

Nykyään myös muut kuin Suomen kansalaiset voivat hankkia nimiinsä.fi päätteisen verkkotunnuksen. Yleisimpiin kansainvälisiin domain-päätteisiin verrattuna .fi verkkotunnuksen hankinnassa ja omistamisessa on kuitenkin pieniä eroja.

  1. .fi domain on kalliimpi kuin kansainväliset verkkotunnukset
  2. .fi domainin omistajatiedot ovat aina julkisia
  3. Monet ulkomaalaiset palveluntarjoajat eivät välitä .fi domaineja

Minkä domain-päätteen valitsen?

Suomalainen domain on lähtökohtaisesti ykkösvalinta kaikille Suomessa toimiville yrityksille. Jos kyseessä on kuitenkin yksittäisen asiantuntijan sivu tai yksityishenkilön blogi, niin silloin .fi domain ei tuo välttämättä mitään lisäarvoa, mutta se tuo kylläkin erilaisia rajoituksia. Jos haluat tehdä esimerkiksi nettisivun, jossa vertaillaan erilaisia tuotteita ja haluat ansaita rahaa tämän nettisivun kautta, niin sinun kannattaa harkita kansainvälisen verkkotunnuksen hankkimista ja mahdollisesti who is tietojen salausta.

  • Suomalainen yrittäjä - valitse .fi domain
  • Bloggari - valitse .fi, .com tai .net kaikki näistä toimivat varmasti
  • Affiliate julkaisija - valitse .com tai joku muu kansainvälinen domain-pääte
admin