404 virhe – Mitä se tarkoittaa ja kuinka se korjataan?

Tuliko eteesi 404 virhe, sivua ei löydy tai page not found? 404 virhe tarkoittaa sitä, että sivua ei enää löydy. Esimerkki: verkkokaupassa on myynnissä tuote, jonka url-osoite on www.esimerkkikauppa.fi/esimerkkituote, jos tämä kyseinen tuote poistuu valikoimista ja verkkokauppias poistaa tai piilottaa kyseisen sivun, niin sen jälkeen kyseinen url-osoite antaa 404 virhekoodin.

Kun sivustolta on poistettu aiemmin käytössä ollut url-osoite, niin linkki tähän saattaa säilyä vielä jonkin aikaa Googlen hakutuloksissa. Linkit toisilla sivustoilla kuten keskustelufoorumeilla sen sijaan säilyvät klikattavina hyvinkin pitkään. Itse asiassa mitä vanhemmasta sisällöstä on kyse, niin keskimäärin sitä enemmän toimimattomia linkkejä se sisältää.

Mitä haittaa 404 virheistä on?

404 virheistä on haittaa sekä sivuston ylläpitäjälle että sivuston käyttäjille. Kun sivuston käyttäjä päätyy 404 virhesivustolle ja tajuaa, että hänen etsimäänsä sisältöä ei enää löydy, niin erittäin todennäköisesti hän poistuu välittömästi sivustolta. Jos kyseessä oli esimerkiksi verkkokauppa, niin 404 virheen vuoksi menetettiin ehkä potentiaalinen asiakas.

Jos sivustolle osoittaa toiselta sivustolta linkki, joka johtaa 404 sivulle, niin silloin linkki on niin sanotusti rikki, eikä se enää tuo sivustolle hakukonenäkyvyyden kannalta hyödyllistä linkkivoimaa. 

Miten 404 virheet kannattaa korjata?

404 virheiden korjaamiseen on karkeasti kolme tapaa.

  • Kustomoitu 404 virhesivu
  • Kaikkien 404 virhesivujen 301 uudelleenohjaus sivuston etusivulle
  • 404 virhesivujen 301 uudelleenohjaukset manuaalisesti 

Kustomoitu 404 virhesivu tarkoittaa sitä, että tylsän "sivua ei löydy" viestin sijasta sanotaankin jokin persoonallisempi viesti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kustomoitu 404 virhesivu ei varsinaisesti korjaa virheitä ja se ei ole välttämättä hakukoneoptimoinnin kannalta paras ratkaisu. Kaikkien virhesivujen uudelleenohjaus etusivulle on helppo korjaus, mutta kaikista paras ratkaisu on tehdä 301 uudelleenohjaukset manuaalisesti siten, että jokainen virhesivu uudelleenohjataan mahdollisimman relevanttiin sisältöön.

admin